dom a bývanie

header abc interier
Aktuálne O nás Archív Anketa Predplatné Inzercia Kariéra GDPR Kontakt
TÉMY: Diego Baumit Baumit PARTNERI:
perpes bdesign
Elegantný byt v každom detaile

Architektka zo štúdia Oooox, Radka Valová, vykúzlila z podkrovného bytu Českej Družiny v Prahe originálne a nadčasové miesto na bývanie. Popasovať sa musela hlavne s nevyhovujúcou dispozíciou bytu, ktorú šikovne zmenila, aby sa tak z neatraktívneho bytu vykresalo to najlepšie.

Pre majiteľov tejto nehnuteľnosti bolo najväčším problémov umiestnenie schodiska, ktoré bolo nevhodnou dominantou celého priestoru. Architektka preto premiestnila schodisko a zmenila jeho tvar tak, že schodisko sa ukrylo za novou krbovou stenou, ktorá sa po rekonštrukcii stala funkčnou dominantou podkrovného bytu. Krbová stena sa obložila zaujímavým mozaikovým japonským kameňom v tmavošedej farbe, ktorá dokonale ladí so sedačkou situovanou oproti krbu. Súčasťou obývačky je i originálny konferenčný stolík, na ktorom sú zabudované aj boxy na ovládače. Tmavošedej farbe kontrastuje biela na stenách a dolaďuje ju podlaha v svetlom tóne. 

Výhľad na nezaplatenie 

Nové schodisko majiteľov bytu vyvedie na terasu a do spálne s oddelenou kúpeľnou. Pôvodne tu bola len jedna miestnosť, z ktorej sa po premyslenej rekonštrukcii vytvorila priestranná rodičovská spálňa s ateliérovým presklením pre romantický výhľad manželov. V jednom zo štítov podkrovného bytu sa umiestnili jednoduché vstavané skrine a vedľa spálne nesmela chýbať ani nová kúpeľňa s presklenými dverami. V kúpeľmi boli použité prírodné cementové stierky a efektné štrkové obkladačky v jemných teplých tónoch. V rovnako príjemnej materiálovej a farebnej kombinácii je prevedená i kúpeľňa na prízemí.

Harmónia v každom detaile

Kuchyňa sa nesie v podobnom štýle a farebnosti ako obývačka. Priestranná kuchynská linka v jazmínovej farbe dáva vyniknúť tmavošedej cementovej stierke, čím sa podčiarkujú elegantné línie kuchynskej linky. Kuchyňu od jedálne oddeľujú drevené trámy bielené svetlou lazúrov, v podobnom farebnom tóne, ako sú morené drevené podlahy. Jedáleň tvorí masívny stôl s bielymi a hnedými stoličkami v rôznom štýle s visiacimi oválnymi lustrami, ktoré sú nápadité a originálne a ktoré dodávajú miestnosti šmrnc a noblesu. 

Podkrovný byt Českej Družiny v Prahe sa pod vedením architektky zo štúdia Oooox premenil na moderné bývanie s dávkou šarmu, ktoré svojou nadčasovosťou a precíznym zmyslom pre detaily bude návštevníkov uchvacovať ešte mnoho rokov.

Noli
Foto: Martin Zeman

Rozhovor s architektkou RadkouValovou

Rekonštrukcia tohto podkrovného bytu sa Vám vskutku vydarila. Čoho všetkého sa rekonštrukcia týkala?

Podkrovný priestor už jednou rekonštrukciou prešiel zhruba v 90-tych rokoch. Pôvodná dispozícia bola nevyhovujúca – príliš otvorený priestor do horného poschodia. Navyše umiestnenie schodiska neposkytovalo dostatok priestoru pre umiestnenie jedálenského stolu, a to ani v časti kuchyne, ani v časti obývačky. Schodisko sme umiestili ku stredovej stene tak, aby do priestoru nevyčnievalo. Vďaka tomu sa nám priestor obývačky v pôdoryse otvoril.

Kombinácia materiálov, farieb a povrchov je do detailov premyslená. Ako ste k nej dospeli?

Toto bol náš pilotný projekt v obľúbenej farebnej kombinácii odtieňov šedej v kombinácii s bieleným drevom a akcentu v antracitovej alebo čiernej farbe. Tento projekt sa stal veľmi obľúbeným i pre ďalšie projekty, ktoré sme následne zrealizovali a na niektorých v tomto duchu i teraz pracujeme. Tento fakt vypovedá o tom, že ide o doslova nadčasovú farebnosť, ktorá nepodlieha momentálnym módnym diktátom, ale je veľmi príjemná i do budúcna. 

Bola rekonštrukcia tohto podkrovného bytu niečím špecifická alebo výnimočná? 

Hlavnou úlohou bolo premyslieť vhodnú dispozičnú skladbu s ohľadom na chyby z predchádzajúcej rekonštrukcie. Podarilo sa nám odcloniť horné poschodie so spálňou. I napriek tomu, že je z horného poschodia (čiže zo spálne) prístup na terasu, je do budúcna pripravená pozícia pre osadenie sklenenej deliacej steny, ktorá tak spálňu ponechá nerušenú.

Je za týmto projektom aj nejaký skrytý príbeh?

Klienti sa sťahovali z menšieho bytu a paradoxom je, že tento byt medzi realitami našiel ich vtedy 10-ročný syn, ktorý tak vyriešil bezradnosť klientov. 

V čom podľa Vás spočíva najväčší benefit tejto rekonštrukcie?

Výhodou je vyššie zmienená farebnosť, ktorá sa neokuká. I napriek otvorenej dispozícii má každý kút v obývačke svoju dávku súkromia. Najkrajší priestor je spálňa v podkroví s výhľadom do záhrady cez obrovské ateliérové okno. To je luxus, ktorý si majitelia za svoj prístup zaslúžia.

 
Autor: Oooox, s. r. o – Ing. arch. Radka Valová 
Adresa: Dejvice, Praha, Česká republika
Úžitková plocha: 132 m2
Realizácia: 2009/2010

FOTOGALÉRIA K TOMUTO ČLÁNKU:

ZOBRAZIŤ VŠETKY ONLINE ČLÁNKY | OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ
BaumitBochemit
© 2021 | všetky práva vyhradené | dnes je 20. Septembra 2021 | dom&bývanie.eu | code by Ivan Mišák | mapa stránok