dom a bývanie

header abc interier
Aktuálne O nás Archív Anketa Predplatné Inzercia Kariéra Kontakt
TÉMY: Baumit Baumit Baumit Bochemit PARTNERI:
perpes bdesign najomne
Malé priestory očami Ivana Végha

Malé byty sú náročnou výzvou pre majiteľa. Nie je ľahké spojiť účelnosť s estetickou stránkou tak, aby priestor pôsobil vzdušne a zároveň by bola k dispozícii široká škála každodenne potrebných vecí a predmetov.

Je to zaujímavejšie, keď priestor vieme nielen zaujímavo a vtipne zariadiť, ale aj presvetliť denným slnečným svetlom. Na obrázku č. 1 je zaujímavé riešenie presvetlenia malej kúpeľne denným svetlom prichádzajúcim z vedľajšej miestnosti. Toto presvetlenie zároveň slúži vo večerných hodinách ako náladové osvetlenie kúpeľne, ale aj dekoratívne osvetlenie kuchyne.

 

V kuchyni je priestor tiež výnimočne malý (obr.2). Keďže majiteľka bytu požadovala rozľahlú pracovnú a úložnú plochu, varná doska si našla svoju netradičnú pozíciu pod prekladom. Týmto sme získali 1,5 m súvislej pracovnej plochy. Varné centrum je vo výške 75 cm, čo pri nižšej výške majiteľky a nových ergonomických trendoch prináša pohodlné varenie a zároveň značne odľahčuje priestor. Úložná plocha siaha až po strop a slúži ako skladový priestor pre sezóne veci.

 

Pre prevzdušnenie priestoru sa použila kombinácia tmavého orechu so smotanovou farbou, ale aj sklený obklad nad pracovnou doskou. No najdôležitejšie bolo to, že ani kuchyňa nemala prirodzené denné svetlo, potrebné pre presvetlenie tohto tmavého kúta. Preto bolo potrebné dodatočne vybaviť povolenie na dobudovanie okna, ktoré sa nachádza oproti výrezu v stene, ktorým dostávame svetlo z okna kuchyne priamo aj do kúpeľne. Výsledok stojí za to nielen kvôli presvetleniu, ale aj nádhernému zimnému výhľadu (obr.3).

 

Kuchynský kút a časť obývacej izby predeľuje jedálenský stôl, ktorý má aj za účel zakryť nie veľmi estetický radiátor (obr.4). Stôl je presklený, čo dodáva interiéru hĺbku a požadovanú rozľahlosť. Pre jednotnosť a priestrannosť interiéru sa kombinácia materiálov a farieb zachováva aj v časti obývacej izby.

 

Ďalšie obrázky ukazujú ako sa dajú použiť aj tmavé farby v malom priestore. Pritom sa dá urobiť aj z priestoru 3,5 x 5,5m plnohodnotná kuchyňa, jedáleň a obývacia izba v jednom. Kuchyňa ukrýva všetko čo bežná gazdiná potrebuje k príprave jedla pre 4-člennú rodinu, dokonca aj umývačku riadu. Pre dizajn, ale aj pohodlné otváranie skriniek, sa používa otváranie pritlačením na dvierka. To uvítajú gazdinky hlavne vtedy, keď majú špinavé ruky od prípravy jedla a potrebujú narýchlo otvoriť dvierka kolenom alebo lakťom. Najvrchnejší pás skriniek nielenže slúži na uloženie dekoračného osvetlenia, ale aj ako plnohodnotný úložný priestor na zaváraniny a ostatné veci dlhodobého skladovania. Teplovzdušná rúra je uložená vo výške, pri ktorej máte pohodlný prehľad a prístup k práve pripravovanému pokrmu. Nad ňou sa za dvierkami nachádza decentne ukrytá mikrovlnná rúra. Toto je príjemné riešenie, ktoré nám ušetrí niekoľko stoviek Eur za vstavanú mikrovlnnú rúru. Jedálenský stôl je ukážkou spojenia dizajnu s účelnosťou. Na jednej strane je nerovnomerný výklenok, do ktorého by bol problém priamo zarezať dosku stola. Preto je stôl na jednej strane kotvený prostredníctvom vysokoleštených nerezových trubiek. Tak sme získali v malej miestnosti 18cm priestoru pre sediaceho a stôl nie je prekážkou v malom priestore. Doska stola a jeho noha je odľahčená vloženým lesklým čiernym lakobelom.

Konferenčný stôl v miestnosti je zámerne riešený v dvoch výškach. Základná rozľahlá plocha je nízka tým sa stáva priestor veľkorysejším a druhá menšia plocha je zvýšená. Konferenčný stôl je multifunkčný. Vyššia časť stola je v tvare U a je pohyblivá. Jej pootočením tiež vznikne stolička, ktorá slúži aj na potrebné príležitostné sedenie. Na optické rozšírenie miestnosti sa použila za sedačkou tapeta s florálnym dekorom s kombináciou tapety s vertikálnymi pásmi na dodanie dynamiky a živosti interiéru.

Obývacia zostava je ladená v duchu kuchyne. Je uchytená na stene a tým pôsobí ľahko a elegantne. Zaujímavosťou je ukrytie elektroniky za čiernym lesklým lakobelom, ktorý sa ťahá po celom obvode spodnej zostavy a je v harmónii s rámom TV. Vedľa TV sa nachádza bar a nad ním je po celej dĺžke úložný priestor pre ďalšie potrebné skladovanie. Teplo a útulnosť interiéru dodáva koberec s dlhým vlasom a biele prírodné kamene nachádzajúce sa pod obývacím nábytkom.

 

Autor: Ing. Ivan Végh, interiérový dizajnér
Foto: archív autora


FOTOGALÉRIA K TOMUTO ČLÁNKU:

ZOBRAZIŤ VŠETKY ONLINE ČLÁNKY | OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ
RemmersBaumitBaumit
© 2020 | všetky práva vyhradené | dnes je 28. Novembra 2020 | dom&bývanie.eu | code by Ivan Mišák | mapa stránok