dom a bývanie

header abc interier
Aktuálne O nás Archív Anketa Predplatné Inzercia Kariéra Kontakt
TÉMY: Baumit Baumit Baumit Bochemit PARTNERI:
perpes bdesign najomne
Nie je usadlosť ako usadlosť

Aj keď malá vidiecka usadlosť Južných Čechách na prvý pohľad nedáva tušiť, aké „poklady“ vo vnútri ukrýva, jej interiér učaruje nejednému návštevníkovi. O originálne riešenia a efektívne využitie každého milimetra sa postarala nadaná dvojica z českého ateliéru Skvadra – Milena Kubiszová a Ondrej Volný.
Dvojicu architektov si na pomoc zavolali manželia, ktorí si na usadlosti chceli vytvoriť komfortné bývanie s deťmi a rodičmi, pričom si priali zachovať pôvodný architektonický ráz usadlosti, ktorý sa im veľmi páčil. Rekonštrukcia sa týkala najmä rozšírenia obytných priestorov, keďže sa tu mal vytvoriť priestor na bývanie pre tri generácie, s využitím stodoly a menšej postrannej budovy.
 
Spolupráca medzi majiteľmi a architektmi prebiehala veľmi priateľsky, pričom sa vzájomne dopĺňali a zhodli sa aj v podstatných otázkach projektu. „Klient mal veľmi vyvinutú rozlišovaciu schopnosť pre odhalenie nekvalitných nánosov poškodzujúce pôvodný celok. Následne sme získali dôveru pre spracovanie celkového zámeru i realizáciu,“ opisuje architekt Ondrej Volný.
 
Malé dispozičné zmeny
Usadlosť je architektonicky usporiadaná okolo väčšieho dvora do tvaru písmena U. Pôdorys statku tvoria tri budovy, ktoré uzatvára kamenná stena so vstupnou bránou. Prízemie hlavnej budovy nebolo dispozične príliš pozmenené. Zmena sa týkala hlavne premiestnenia kúpeľne. Na jej pôvodom mieste vyniká točité schodisko, spájajúce prízemie s podkrovím, ktoré je umiestnené hneď pri vstupných dverách do domu.
 
Kuchyňa centrom domu
Prízemie bolo ponechané starým rodičom, ktorým sa vytvorili komfortné priestory na bývanie s obývačkou, spálňou a kúpeľnou. Na prízemí je umiestnená aj priestranná kuchyňa, ktorá je miestom, kde sa stretáva celá rodina. Jedna kuchyňa pre všetkých bola zámerom – majitelia chceli, aby sa stala centrom trávenia spoločných chvíľ tak, ako to bývalo na usadlostiach zvykom aj v minulosti. Zariadenie kuchyne je, samozrejme, v tradičnom vidieckom štýle s novou smrekovou podlahou.

Detská izba so sklenenými stenami
Z kuchyne sa priechodnou chodbou popri točitom schodisku dostávame do detskej izby, kde dve steny v miestnosti sú presklené – jedna posuvná stena vedie do stodoly a druhá je s výhľadom na východnú časť záhrady. Detská izba na prvý pohľad zaujme teplým dreveným obložením so vstavanou detskou posteľou a šatníkom.
 
Veľmi efektne pôsobí aj „sedacie okno“, ktoré priam láka na oddych pri šálke teplého čaju. Zo všetkého najviac zrejme prekvapí presklená stena na strope, ktorou prechádza slnečné svetlo v poludňajších hodinách do miestnosti. Pri detskej izbe je umiestnené aj ďalšie schodisko, ktorým sa dieťa rýchlo dostane z prízemia k svojim rodičom a naopak.

Tajomstvá podkrovia
Podkrovie patrí majiteľom, ktorí si tu vytvorili svoj vlastný a veľmi štýlový priestor na bývanie. Točitými schodmi z prízemia sa dostávame do ateliéru, v ktorom vynikne veľký priestor aj tým, že je tu použitých len veľmi málo kusov nábytku. Biele steny s novými strešnými oknami priestor v celom podkroví dokonale osvetlí a opticky zväčší. Spálňa majiteľov je zariadená taktiež v minimalistickom štýle bez nadbytočných kusov nábytku. V tejto miestnosti opätovne zaujme presklená stena, cez ktorú sa dostávame do galérie.
 
Galériu tvorí otvorený priestor, ktorý spája spálňu majiteľov s prízemím prostredníctvom schodiska, končiaceho v blízkosti detskej izby, a opticky so stodolou cez presklenú stenu. Vďaka šikovnosti dvojice architektov zo štúdia Skvadra, Milene Kubiszovej a Ondrejovi Volnému, je galéria veľmi pôsobivá na pohľad s množstvom prirodzeného svetla, sklenených prvkov a prírodného dreva.
 
Stodola plná nápadov
Stodola napojená na hlavnú budovu usadlosti si zachovala svoj pôvodný tvar. Práca architektov pri tomto objekte spočívala vo vyčistení, vydláždení a v presvetlení strechy. Pri uvažovaní nad využitím tohto „štedrého“ priestoru sa majitelia rozhodli pre viaceré účely – ako krytá časť záhrady, na relax, rôzne hry pre deti alebo aj kino. Súčasťou stodoly je aj drevené pódium a záhradné posedenie pre celú rodinu.
 
Postranná budova
Prízemie menšej postrannej budovy slúži ako pracovňa majiteľov. Dominantou tohto priestoru je mohutný čierny krb, ktorý je v ostrom kontraste s mäkkou oblúkovou klenbou bielej farby. A aby kontrastov nebolo málo, majitelia zvolili ako doplnok priestranný červený koberec. Ďalšou miestnosťou na prízemí tejto budovy je menšia samostatná kúpeľňa a záhradná garáž. Majitelia do budúcnosti plánujú v podkroví tejto budovy vytvoriť priestor pre svojich hostí.
 
Usadlosť v malej obci v Južných Čechách zvonka dýcha nefalšovaným vidiekom a zvnútra prekypuje štýlom, jednotou a komfortom, ktorý k 21. storočiu neodmysliteľne patrí. Kto si doteraz myslel, že usadlosti musia byť len staré a nemoderné, táto vydarená rekonštrukcia určité milo prekvapí.
 
Noli
 
Foto: Daniela Dostálková
 
Autor rekonštrukcie: ateliér Skvadra – Ing. arch. Milena Kubiszová (*1979) a Ing. arch. Ondrej Volný (*1978)
Rok rekonštrukcie: 2013
Dispozícia: 6 + 1
Úžitková plocha: 230 m2
 

FOTOGALÉRIA K TOMUTO ČLÁNKU:

ZOBRAZIŤ VŠETKY ONLINE ČLÁNKY | OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ
RemmersBaumitBaumit
© 2020 | všetky práva vyhradené | dnes je 01. Decembra 2020 | dom&bývanie.eu | code by Ivan Mišák | mapa stránok