dom a bývanie

header abc interier
Aktuálne O nás Archív Anketa Predplatné Inzercia Kariéra Kontakt
TÉMY: Baumit Baumit Baumit Bochemit PARTNERI:
perpes bdesign najomne
Domov s príbehom

Malý byt nájomného domu v Brne bol v pôvodnom stave takmer 90 rokov. Tento vskutku dlhý čas sa výrazne podpísal pod technický stav bytu. Architekt a majiteľ bytu v jednej osobe, Tomáš Doležal, sa rozhodol pre celkovú rekonštrukciu bytu, aby mu vdýchol nový život v modernom šate.
Mladý architekt Tomáš Doležal zo štúdia Vizage sa v minulom roku pustil do rekonštrukcie staršieho bytu , ktorý bol pre svoj vek dispozične zle riešený – v byte totiž pôvodne bola miestnosť pre slúžku či mimoriadne stiesnená kúpeľňa. Rozhodol sa však, že nezmení úplne všetko od základov, ale ponechá bytu aj niečo pôvodné, niečo „staré“. Pri rekonštrukcii sa držal tejto svojej myšlienky: „Nenič to, čo už tu je a je to cenné, a vytvor iba to, čo potrebuješ, aby to k sebe nejako šlo.“ A podľa toho aj postupoval. V byte ostali pôvodné dubové parkety, staré dvere a priznali sa aj obnažené tehlové steny, ktoré bytu dodali jedinečný charakter.
 
Variabilné riešenia
Byt na druhom poschodí nájomného domu v Brne sa po rekonštrukcii môže popýšiť moderným a nadčasovým dizajnom v neutrálnych farbách s farebnými akcentmi v detailoch. Kuchyňu tvorí flexibilne riešená kuchynská linka s posuvnými dvierkami, ktorá elegantne schová kuchynské pomôcky alebo, naopak, v prípade potreby odokryje všetky svoje „poklady“. Priestranný kuchynský stôl s dizajnovými stoličkami bielej farby oddeľuje kuchyňu od obývacej časti a knižnica s úložnými priestormi umiestnená oproti, ktorá sa tiahne pozdĺž celej steny, zas oba priestory spája do jedného celku.
 
Obraz pripomínajúci minulosť
Obývačku tvorí jednoduchá sedačka čiernej farby, ktorá ladí s pohodlným koženým kreslom a nápadnou lampou, taktiež v tmavých až čiernych tónoch. Dominantou obývačky je oškrabaná stena, ktorá tvorí akoby obraz uprostred miestnosti. Pri oškrabovaní jednotlivých nánosov farieb sa na stene vytvoril obraz, ktorý si architekt natoľko zamiloval, že ho ponechal, a dokonca povýšil na umelecké dielo, ktoré mu zároveň pripomína dlhú históriu tohto bytu.
 
Svetlo až do kúpeľne
Spálňa je takisto originálne riešená. Prevláda v nej rovnaká farebnosť ako vo zvyšku bytu, čiže biela a béžová v kombinácii so svetlým drevom. V spálni je priznaná tehlová stena, ktorá priestor oživuje a dáva dokonale vyniknúť originálnemu lustru v sýtočervenej farbe, ktorý ulahodí nejednému oku. Na jednej zo stien je matné presklenie do vedľajšej kúpeľne, čím architekt docielil, aby svetlo preniklo z osvetlenej spálni až do priestrannej kúpeľne. Tá je rovnako moderne riešená ako zvyšok bytu. Vynímajú sa v nej hlavne benátske štuky talianskeho maliara a dekoratéra Michela Sirtoria.
 
Byt architekta Tomáša Doležala vskutku vyniká variabilitou, nápaditými riešeniami i originálnymi doplnkami na pozadí pôvodných prvkov bytu, dýchajúcimi minulosťou. Architekt si rekonštrukciou svojho bytu splnil sen – sen o krajšom, modernejšom a hlavne netuctovom bývaní, ktoré má čo povedať – má svoj príbeh...
 
Noli
 
Foto: Tomáš Doležal
 
 
Rozhovor s architektom Tomášom Doležalom
 
Ktorých miestností v byte sa rekonštrukcia týkala a v čom spočívala?
Byt v nájomnom dome z konca 20. rokov minulého storočia zostal bez zásadných premien necelých 90 rokov. Dispozične i technicky zodpovedal svojmu veku. Malá miestnosť vedľa kuchyne pôvodne určená pre slúžku, stiesnená kúpeľňa a plynové konvektory ma ako budúceho užívateľa primäli k úvahám o celkovej rekonštrukcii. Rozhodol som sa, že doňho skúsim dostať viac svetla.
 
Ako ste uvažovali pri realizácii tohto projektu ohľadom kombinácii materiálov, farieb a povrchov?
Snažil som sa vyhovieť sám sebe. Nemám rád prevahu plastov, alebo všeobecnejšie, priestor pre bývanie vytvorený bez väzby na minulosť a kontaktu s prírodou. Z toho vyšiel asi hlavný cieľ práce: „Nenič to, čo už tu je a je to cenné (napríklad dubové parkety a staré dvere) a vytvor (iba) to, čo potrebuješ, aby to k sebe nejako šlo.“ Ale tiež sa dá povedať: „Hlavne žiadne lamino, ale nech to veľa nestojí.“
 
A čo sa týka farebnosti bytu?
Farebne som chcel vytvoriť skôr neutrálne prostredie pre farebné doplnky. Niečo napovedali aj hrubé práce, pri ktorých som si zamiloval obraz, ktorý vznikol zoškrabaním vrstiev malieb pribúdajúce po desaťročia. Tak sa dovnútra dostali farby ako zelená a tehlová, ďalej staré parkety, obnažené pôvodné tehlové steny a preglejka, biele lamino, pár kúskov z minulosti a pár súčasných... No snáď to funguje.
 
Ako ste postupovali pri samotnej realizácii projektu?
Ako architekt i užívateľ v jednej osobe som si mohol dovoliť viac experimentovať. Bavilo ma premýšľať napríklad o tom, akú úlohu má mať televízia v priestore, ktorý reprezentuje kuchyňa, obývačka a pracovňa. Nakoniec televíziu nemáme a schovaný monitor, ktorý sa naschvál trochu ťažšie vyťahuje z knižnice, predsa len vedie k tomu, že si viac čítame a rozprávame sa.
 
A v čom spočívalo Vaše experimentovanie?
Tak napríklad v stropnom kúrení. Bol to trochu risk vzhľadom na to, že som nepoznal nikoho, kto by s ním mal dlhšie skúsenosti. A v kúpeľni dostal priestor kamarát Michele Sirtori, ktorý začínal s benátskymi štukami. Ale všetky tieto experimenty v zásade dopadli dobre – buď fungujú, alebo priniesli poučenie.
 
Aj napriek tomu, že ide o menší byt, ste pracovali s variabilnými riešeniami. Ktoré to boli?
Do tak malého bytu sa už nezmestí samostatná pracovňa alebo relaxačná miestnosť, preto som hľadal variabilné riešenia: kuchynská linka by mohla zmiznúť v skrini, veľký záves by mohol večer upokojiť priestor, jeden veľký stôl pre varenie, stolovanie, ale i na prácu.
 
Čo Vám pri realizácii projektu robilo najväčšie problémy?
Najviac práce so mnou mal Jorik Švanda – výrobca nábytku. Všetko vyrábal na mieru do krivolakého priestoru a ešte kvôli úsporám musel v prípade kuchyne a kúpeľni pracovať s korpusmi z IKEA. Aký dobrodruh!
 
Čo Vám tento projekt dal a v čom sú jeho výhody, prípade nevýhody?
Prináša mi pokoj, ktorý som dlho hľadal a potreboval. Na druhej strane byt nemusí stačiť rozlohou na dlho a nie každému nájomcovi budú vyhovovať niektoré riešenia tak ako mne. Proste som si plnil svoj sen.
 
 
O autorovi
Tomáš Doležal sa narodil v Hodoníne v roku 1980, ale od jedného roku žije v Brne, kde študoval na Fakulte architektúry VUT. Po škole so spolužiakom Petrom Čáslavom založil ateliér VIZAGE a taktiež spolupracuje s architektom Ivanom Palackým.
 
Informácie o projekte
Autor: Tomáš Doležal | ateliér VIZAGE
Spolupráca: Ivan Palacký, Petr Čáslava
Rekonštrukcia: Huslík, s. r. o.
Nábytok: Jorik Švanda
Adresa: Královo pole, Brno, Česká republika
Realizácia: 2014
Úžitková plocha: 51 m2
 


FOTOGALÉRIA K TOMUTO ČLÁNKU:

ZOBRAZIŤ VŠETKY ONLINE ČLÁNKY | OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ
RemmersBaumitBaumit
© 2020 | všetky práva vyhradené | dnes je 28. Novembra 2020 | dom&bývanie.eu | code by Ivan Mišák | mapa stránok